Yardım için buradayız
Sıkça Sorulan Sorular
Genel Sorular
Gerçekten terapiye ihtiyacım var mı? Kendi başıma sorunlarımla baş edebilir miyim?
Herkes yaşamdaki zorlu durumlardan geçer ve karşılaştığınız diğer zorluklarda başarılı olmuş olsanız da, ihtiyacınız olduğunda destek aramanın yanlış bir tarafı yoktur.Aslında, terapi yardım için bir yardıma ihtiyaç duyduklarını anlamaya yetecek öz-farkındalığa sahip insanlar içindir ve bu hayranlık duyulacak bir şeydir. Hayatta bulunduğunuz yeri kabul ederek ve terapiyi arayarak durumu değiştirme taahhüdünde bulunarak sorumluluk alıyorsunuz. Terapi, size tetikleyicilerden kaçınmanız için gereken araçları, zarar verici kalıpları yeniden değerlendirmeniz ve karşılaştığınız zorlukların üstesinden gelmeniz için gereken araçları sağlayarak uzun süreli faydalar ve destek sağlar.
Terapi benim için uygun mu?
Terapi aramak bireysel bir tercihtir.İnsanların terapiye gelmeleri için bir çok neden var. Bazen uzun süredir devam eden psikolojik meselelerle veya endişe veya depresyon ile ilgili problemlerle uğraşmaktır. Bir terapistle çalışmak, her tür yaşam mücadelesi için iç görü, destek ve yeni stratejiler sağlamaya yardımcı olabilir. Terapi, depresyon, anksiyete, çatışma, yas, stres yönetimi, beden imajı sorunları ve genel yaşam geçişleri gibi birçok meselenin çözülmesine yardımcı olabilir. Terapi, sorumluluk alarak, daha fazla kişisel farkındalık yaratarak ve yaşamlarında değişime yönelik olarak çalışarak yaşamlarından en iyi şekilde yararlanmak isteyen herkes için fayda sağlamaktadır.
Terapi bana nasıl bir yardım sağlar?
Psikoterapiye katılmanın bir çok yararı vardır. Terapistler, depresyon, anksiyete, ilişki sorunları, çözülmemiş çocukluk sorunları, , yas, stres yönetimi, beden imajı sorunları gibi konularda destek, problem çözme becerileri ve gelişmiş başa çıkma stratejileri sağlayabilir. Birçok kişi, danışmanların kişisel gelişim, kişilerarası ilişkiler, aile kaygıları, evlilik sorunları ve günlük yaşamın güçlüklerini yönetebileceğini tespit eder. Terapistler zor bir problem hakkında yeni bir bakış açısı sağlayabilir veya sizi bir çözüme doğru yönlendirebilirler. Terapiden elde ettiğiniz faydalar, süreci ne kadar iyi kullandığınıza ve öğrendiklerinizi uygulamaya koymanıza bağlıdır. Terapiden elde edilebilecek faydalardan bazıları şunlardır:
- Kendinizi, hedeflerinizi ve değerlerinizi daha iyi anlayabilmek
- İlişkilerinizi geliştirmek için beceriler geliştirmek
- Terapi aramanıza neden olan konulara veya endişelere çözüm bulma
- Stres ve kaygı ile başa çıkmanın yeni yollarını öğrenme
- Öfke, yas, depresyon ve diğer duygusal baskıları yönetmek
- İletişim ve dinleme becerilerini geliştirmek
- Eski davranış kalıplarını değiştirme ve yenilerini geliştirme
- Ailenizdeki veya evliliğinizdeki sorunları çözmenin yeni yollarını keşfetmek
- Benlik saygınızı geliştirmek ve özgüveninizi artırmak
Terapi seansları genel olarak nasıldır?
Her terapi seansı benzersizdir ve her bireye ve onların özel hedeflerine hitap eder. Terapistlerin, terapi seansları sırasında yaşamınızdaki temel sorunları ve endişeleri tartışması standarttır. Her oturumun yaklaşık elli dakika sürdüğü bir dizi haftalık seans planlamak yaygındır. Terapi kısa vadeli olabilir, belirli bir konuya odaklanabilir veya daha uzun vadeli olabilir, daha karmaşık konulara ya da devam eden kişisel büyümeye yöneliktir. Sizden, ilgili bir kitabı okumak veya belirli davranışları izlemek için kayıt tutmak gibi, terapi seanslarının dışında belirli eylemler yapmanız istenebilir. Tartışılanları işlemek ve oturumlar arasında yaşamınıza entegre etmek önemlidir. Terapinin etkili olabilmesi için, seanslar sırasında ve arasında aktif bir katılımcı olmanız gerekir. Psikoterapi isteyen insanlar eylemlerinin sorumluluğunu üstlenmeye, kendini değiştirmeye yönelik çalışmaya ve yaşamlarında daha fazla farkındalık yaratmaya isteklidirler. İşte terapiden bekleyebileceğiniz bazı şeyler:
- Merhamet, saygı ve anlayış
- Kalıcı kalıpları ve olumsuz duyguları aydınlatmak için bakış açıları
- Olumlu değişimi sağlamak için gerçek stratejiler
- Pratik rehberlik ile birlikte etkili ve kanıtlanmış teknikler
Terapi seansları ne kadar sürmektedir
Çiftlerde 60 dk. Bireysel terapide 50 dk sürmektedir.
Terapiye nasıl başlarım?
Başlamak çok kolay sadece aramanız yeterli. Danışma ve randevu almak için 0216 316 80 12 arayabilirsiniz.
Ne zaman psikolojik destek almalıyım?
Çoğu insan terapiden, yaşamlarının en az bir noktasında faydalanmaktadır. Bazen görülen işaretler çok açıktır ancak bunun ne olduğuna dair anlam veremeyebiliriz. Hayat kaliteniz artık azalmaya başladıysa ortaya çıkan belirti sizin tüm gününüzü alıyorsa ve belirtilerle başa çıkmada güçlük çekiyorsanız bir psikiyatristten ya da bir klinik psikologdan yardım alabilirsiniz.
Aşağıdaki duygu ve düşüncelerden birine yada birkaçına sahipseniz psikolojik destek almanız gerekebilir:
- Geleceğe yönelik karamsar düşünceleriniz bulunuyorsa,
- Ölüm veya intihar düşüncelerimiz oluşmaya başladıysa,
- Travma-tik olaya maruz kalınan bir durum yaşandıysa,
- Başarılı olmak istiyorum ama bunu başaramıyorum,
- Ders çalışıyorum ama istediğim sonuçları bir türlü alamıyorum,
- Topluluk içinde konuşmakta zorlanıyorum veya utanıyorum,
- İnsanlarla etkili iletişim kuramıyorum,
- Yeni arkadaşlıklar kurmakta zorlanıyorum,
- Karşımdaki insanlara yada iş yaşamımdaki insanlara güvenemiyorum,
- Son zamanlarda yoğun kaygı korku ve stres yaşıyorum,
- Evliliğinizle ilgili problemleriniz varsa,
- Sevilen veya aileden bir kişinin vefat etmesinin sizin üzerinizdeki etkileri yada bıraktığı izlerden dolayı rahatsızsanız,
- Öfkemi, sinirimi kontrol etmekte zorlanıyorsanız,
- Karşınızdaki insana zarar verme düşünceleriniz oluştuysa,
- Uyku düzeninizde problemler oluşmaya başladıysa,
- İç dünyanızda karmaşıklık oluşmaya başladıysa veya oluşmuşsa,
- Kiloyla alakalı problemlerden dolayı veya kilonuzdan dolayı rahatsızlık duyuyorsanız yada aşırı kilo kaybı yaşıyorsak,
- Karşınızdaki insanla iletişim problemi yaşıyorsanız (iş yeri, ailenizden birisi, arkadaşınız)
- Kendinize veya çevrenize zarar verme düşünceleriniz oluşuyorsa,
- Çocuğunuza yada eşinize karşı şiddet eğilimi ve bu düşünceler oluşmaya başladıysa,
- Alkol ve madde bağımlılığından dolayı kendimize ve çevremize zarar vermeye başladıysanız,
- İş yerinde yoğun tempoda çalışıyor çocuğuna ve eşine yeterli vakit ayıramamaktan dolayı tartışmalar ve çatışmalar başladıysa.
Çiftlerle de çalışıyor musunuz?
Evet, çiftlerle de çalışıyorum. Pek çok çift, şu anki ilişkiye getirdikleri geçmiş çözülmemiş sorunlar nedeniyle mücadele ediyor. Sonra birbirleriyle olumsuz yaşadıkları kalıpları tekrarlamaya devam ederler; birbirlerine zarar veren ve ilişkiye zarar veren kalıplar.Çiftlerin geçmişi anlamalarına ve bırakmalarına yardımcı olunmakta ve daha sonra çiftlerin birbirlerini daha iyi anlamalarına ve daha sevgi dolu ve dürüst bir şekilde iletişim kurmalarına yardımcı olmaya devam ediyoruz, bu da her insanın ilişkide anlaşılmasını ve güvende hissetmesini sağlamaktadır.
İlaç yazıyor musunuz?
Hayır, ben bir klinik psikoloğum. İlacı psikiyatrist yazmaktadır. Bazı durumlarda, ilaç tedavisi ve tedavinin bir arada kullanılması doğru eylemdir. Tıp doktorunuzla birlikte çalışarak sizin için neyin en iyi olduğunu belirleyebilirsiniz. Zihinsel ve duygusal sorunlara ve neden oldukları acıya uzun vadeli çözümün yalnızca ilaçla çözülemediği yapılan testlerle belirlenmiştir. Sadece sorunu tedavi etmek yerine, terapi sıkıntımızın nedenini ve ilerlememizi engelleyen davranış kalıplarını ele alır. İlaca ihtiyacınız olması durumunda, bir psikiyatrist yönlendirmesi yapılabilmektedir.