Zeka Geliştirici Oyunlar

Zeka Geliştirici Oyunlar

Kavramlar ve algılar yardımıyla soyut ve somut nesneler arasındaki ilişkiyi kavrayabilme, muhakeme etme ve bu zihinsel işlevleri uyumlu şekilde bir amaca yönelik olarak kullanabilme yetenekleri zeka olarak adlandırılmaktadır.

Zeka geliştirici oyunlar bebekler ve çocuklar için yaşa  göre değişiklik göstermektedir. Bebekler ve çocuklar olarak ayrılıyor.Bebeklerde zeka geliştirici oyunlar ise 0-6, 6-12, 12-18, 18-24, 24-30, 30-36  şeklinde ayrılarak incelenebilir.

0-6 yaş arası bebekler için,

Yastık oyunu: Çalan ziller oyununda, bebeğin vücudunun yakınlarında değişik türden ziller çalın. Bebeğinizin zilli gözleriyle takip etmesini sağlayın. Böylece bebeğinizin görsel izleme yeteneğini geliştireceksiniz

Bebek Aynası: Bebeğinizin ayna ile iletişim kurmasını sağlayın.  Bebeğiniz kendisine gülümseyen bebeği gördüğü zaman, iletişim becerileri ve zekası artacaktır.

Karın oyunu: Bebeğinizin karnının üzerinde durmasını sağlayın ve çeşitli sesler yolu ile dikkatini sese yöneltmesini ve kafasını kaldırmasını sağlama ya çalışın.

Bunlar dışında da çocuğunuzun zekasını arttırmak için, onun gözlerinin içine bakmak, gülümsemek  ve konuşmak dil gelişimini ve aranızdaki bağı arttırmak için de etkili yollardandır.

Ayrıca çocuğunuza masaj yaptığınızda çocuk ve ebevyn arasındaki bağlanma güçlenmektedir.

Bebekler için 0-2 aylıktan çocukluk dönemine kadar ayrılmaktadır.

6-12 aylık bebekler için zeka geliştiren oyunlar,

1)Doğayı tanıma oyunu: Bebeğimizin zeka gelişimine etki etmesi için bebeğinizle oynayabileceğiniz oyunlardan birisi de doğayı tanıma oyunudur. Bu oyunda çeşitli doğa olaylarının seslerini çıkarak oynayabilirsiniz. Yağmur, rüzgar, kuş sesleriyle güneşli bir hava gibi. Bebeğinizle rüzgar oyunu oynarken çıkan sesin onu korkutmaması için, rüzgar sesini eğlenceli bir şekle getirin. Bunun için, saç kurutma makinesini sabit durması için bir yere sabitleyin (örneğin yere koyup yastıkların arasına sıkıştırabilirsiniz). Daha sonra kopardığınız kağıt ya da gazete parçalarını havanın çıktığı yerer doğrultuya fırlatın ve uçmalarını sağlayın. Hatta kendisinin de bu oyuna katılmasına yardımcı olun. Kağıtlar uçarken rüzgar esiyor, uçuyor, uuuuu gibi sesler çıkarmayı da ihmal etmeyin.

Bebeklerin zeka ve beyin gelişimi için inanılmaz katkı sağlayacak olan oyun ve aktiviteleri gerçekleştirmenin en iyi yolu bebeğinizi sevdiği şeyleri yapmak yani onun sevdiği oyunları oynamaktan geçer.

Bebeğinizin duyularını uyarmaya uyarmaya yarayan zeka geliştiren oyunları oynamanız bebeğimizin beyin gelişimine büyük katkı sağlayacaktır. 

2) Pipet Oyunu: Bebeklerin 6. Aydan itibaren nesneleri kavrama becerisinin gelişmesi nedeniyle, bu aylarda çok basit şekilde oynayacakları oyunlar bebeğinizin el becerisinin gelişmesine fayda sağlayacaktır. Bebekler ilk zamanlar büyük nesneleri kavrayabilirken, büyüdükçe parmakları ile ince ve küçük nesneleri tutabilirler.Tam bu noktada pipet oyunu sizin bu ihtiyacınızı karşılayacaktır. Bu oyunu oynamak için, kapağına delik açılmış yoğurt kovasını kullanabilirsiniz. Delikten ufak nesneleri bir delikten atma oyunu olan pipet oyunu bebeğinizin motor becerilerinin yanında öz güveninin gelişmesine yardımcı olacaktır.

Bu oyunu oynarken dikkat etmeniz gereken; eğer bebeğiniz bu oyunu oynarken zorlanıyorsa, yaşadığı başarısızlık onu sinirlendirebilir ve onu olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle oyunu oynadığınız ilk zamanlarda tek ve büyük delikli bir kutu ile hatta daha büyük objelerle başlamanız tavsiye edilir.

3) Aç Kapa Oyunu: Bebeğiniz elleriyle nesneleri kavramaya başladığı zaman onun bu becerisini geliştirmek için böyle bir oyun oynayabilirsiniz. Bebeğinizi kucağınıza oturtun ve elleriyle kavrayabileceği büyüklükte nesneleri önüne koyun. Oyuncakları alması için teşvik edin, aldıktan sonra bir süre elinde tutup incelemesini bekleyin. Sonra yavaşça parmaklarını gevşetin ve oyuncağın düşmesini sağlayın. Böylece parmaklarını açıp kapamanın sonuçlarını öğrenecek ve kendisi de yapmaya çalışacaktır. Bu oyun bebeğinizin dinleme-işbirliği yapma, motor becerilerini, reflekslerini, dinleme-iletişim, merak-keşif becerilerinin gelişmesine yardımcı olur.

4) Emekleme Yarışı : Çocuğunuzun emeklemesi için bir parkur oluşturduğunuzda, çocuğunuzun sosyo duygusal gelişimi ve dolayısıyla zeka gelişimi açısından olumlu etkisi olacaktır.

5) Boncuk Üfleme ve Patlatma: Boncuk izleme ve patlatma, motor becelerilerini, görsel takip becerisini, el ve göz koordinasyonunu geliştirir.

6)Vücudun Bölümleri: Bebeğinize vücudunun bölümlerini sorduğunuzda örneğin, burnun nerde, elin nerde gibi zeka gelişimi ve özelikle dil ve hafıza gelişimi içinde önemli gelişmeler sağlayabilirsiniz. Aynı andada, etrafınızdaki eşyaları da sorabilirsiniz.

7)His Oyunu: Bebeğinize çeşitli nesneler verin ve o nesneyle deneyimini izleyin. Bu süre zarfında deneyimlediği nesne ile ilgili sorular sorun. Böylece çocuğunuzun dil gelişimi ve duygusal açıdan desteklemiş olacaksınız.

12-18 ay için ise,

Ses oyunu: Çocuğunuza çeşitli malzemelerle farklı sesler çıkarıp bunu deneyimlemesine yardımcı olabilirsiniz.Örneğin bir pet şişe içine farklı büyüklükte ve sertlikte malzeler koyduğunuzda (fasulye, mercimek taneleri gibi) seslerindeki değişimleri farkedebilirler.Ya da, bir tahta kaşık yardımıyla metal, tahta gibi farklı materyallere vurduklarında farklı sesler çıkmasını deneyimleyebilir. Böylece, kelime-ses, hafıza becerileri ve zekası gelişebilir.

Bloklarla Oynama: Bloklarla çeşitli şekiller yapıdığında çocukların bilişsel durumunun gelişmesine yardımcı olur.  Aynı zamanda motor becerileri, el ve göz koordinasyonu da geliştirilir.

Senin Bahçende ne Büyüyor: Çocuğunuzla beraber tohum ekebilir ve bakımını sağlayabilirsiniz.

Kabuk oyunu: Bir bardak alıp içine bir şey saklayabilir ve çocuğunuzun saklanan objeyi tahmin ettiği bu oyunu oynayabilirsiniz. Düşünme stilleri ve el göz koordinasyonu da bu şekilde gelişir.

18-24 ay arası çocuklar için

Oyuncak saklama oyunu ile çocuğunuz eşya saklar yada saklanan eşyanın bulunmasına yardımcı olur. Bu şekilde çıkarım yapması gelişebilir.

Kısa şiir okuma ve şarkı söyleme yarışmaları ile çocuğunuzun dil gelişiminin artmasına yardımcı olabilirsiniz. Şu kitapları sizin için seçtim.

30-36 Ay arası çocuklar için

Yiyecek gruplama, size oyuncak sebze ve meyveler getirdim. Bunları gerçekleri ile de gruplayabilirsiniz. Aynı zamanda, bunlardan hangisi uymuyor ve farklı grupta bunu belirtebilirsiniz. Kavramsal düşünme ve mantıksal çıkarım yapma gibi konularda çocuğunuzun gelişmesine yardımcı olmuş olursunuz.

Süngerleri boyayıp resim yapabilirsiniz. Bu daha çok sanat aktivitesi gibi olabilir.

Bu yaştaki çocuk için puzzle gerçekten eğlenceli bir aktivitedir. Puzzleları zorluk derecelerine göre edinebilirsiniz.

Bil bakalım kim, çocuğunuz için eğlenceli bir oyundur.  İki kişi ile oynanır. Bir kişi karşısındakinin seçtiği karakteri soruları ile bulmaya çalışır. Örneğin gözlüklü mü, sari saçlı mı? vb Bu oyun ile çocuğun bilişsel yetenekleri, çıkarım yapma, karar verme gibi üst bilişsel konularda gelişmesi sağlanır.Aynı zamanda zeka gelişimi ile alakalıdır.  

36 ay ve üzeri çocuklar için

Katamino oyuncağı

Katamino ile mantık kurma ve konsantrasyon becerilerinizi geliştirebilirsiniz.

Ayni tetrise benziyor fakat somut olarak elinizle belirli şekildlerdeki parçaları birleştiriyorsunuz.

İpad gibi çeşitli teknolojik aletleri de verimli kullanabilirsiniz. Çocuğunuzun zekasını artıracak oyunları oynamasını teşvik ettiğinizde, aynı zamanda teknolojik aletlere de daha anlamlı kullanım alanları bulmuş olursunuz. Sözel, görsel, sayısal, dikkat, mantık gibi çeşitli alanları geliştiren oyunlardan da edinebilirsiniz.

Jenga : Jengada blokların en altından üzerine düşmeden dengeyi sağlamasına yardımcı olmak için çeşitli stratejiler geliştirilir ve eğlenirken aynı zamanda da zeka geliştirilmesine yardımcı olunur.

Soru-cevap bilmece: Çocuğunuza çeşitli matematik, türkçe vb sorular sorarak hem iletişiminizi kuvvetlendirebilir hem de zekasının gelişmesi için adım atmış olursunuz.

RANDEVU İÇİN ARAYIN